Η Λικινία Ευδοξία (422-462) ήταν Ρωμαία αυτοκράτειρα, κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδόσιου Β΄, σύζυγος του Βαλεντινιανού Γ΄ και αργότερα του Πετρόνιου Μάξιμου. Η Ευδοξία γεννήθηκε το 422. Ήταν κόρη του Θεοδόσιου Β΄ και της Ευδοκίας, μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής

Το 424, η Ευδοξία αρραβωνιάστηκε τον Βαλεντινιανό Γ΄, πρώτο ξάδερφό της. Η ημερομηνία του αρραβώνα τους καταγράφηκε από τον Μαρκελίνο Κόμη. Την περίοδο του αρραβώνα τους, ο Βαλεντινιανός ήταν περίπου τεσσάρων χρονών, ενώ η Ευδοξία μόνο δύο.

Η Ευδοξία κι ο Βαλεντινιανός παντρεύτηκαν το 437. Το 439, η Ευδοξία πήρε τον τίτλο της Αυγούστας, με τη γέννηση της πρώτης της κόρης Ευδοκίας. Είχαν επίσης και μια δεύτερη κόρη, την Πλακιδία. Ο Βαλεντινιανός σκοτώθηκε στις 16 Μαρτίου του 455, από τον Οπτίλα και τον Θραυστίλα

Ο Βαλεντινιανός δεν είχε αρσενικούς απογόνους και δεν είχε ορίσει ποτέ του διάδοχο. Αρκετοί υποψήφιοι διεκδίκησαν τον θρόνο. Ανάμεσά τους ο Πετρόνιος Μάξιμος, ο πιο υψηλόβαθμος των Ρωμαίων γερουσιαστών.

Ο Ιωάννης της Αντιοχείας αναφέρει ότι ο Μάξιμος εξασφάλισε τη διαδοχή του κερδίζοντας την πίστη των υπαλήλλων του παλατιού και των τοπικών στρατιωτικών. Η Ευδοξία αναγκάστηκε να τον παντρευτεί αλλιώς θα την εκτελούσαν. Ο Μάξιμος διόρισε τον Άβιτο και τον έστειλε στην Τουλούζη. Ο Αβίτος είχε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πίστη των Θεοδώριχου Β΄ των Βησιγότθων στο νέο αυτοκράτορα. Ωστόσο, η βασιλεία του ήταν σύντομη. Σύμφωνα με τον χρονογράφο Malchus, «Η αυτοκράτειρα Ευδοξία, η χήρα του αυτοκράτορα Βαλεντινιανού και κόρη του αυτοκράτορα Θεοδοσίου και της Ευδοκίας, παρέμεινε δυστυχώς στη Ρώμη και εξοργισμένη με τον τύραννο Μάξιμο, λόγω της δολοφονίας του συζύγου της, κάλεσε τον Βάνδαλο Γιζέριχο, βασιλιά της Αφρικής, κατά του Μαξίμου, ο οποίος κυβερνούσε τη Ρώμη. Ήρθε ξαφνικά στη Ρώμη με τις δυνάμεις του και κατέλαβε την πόλη, και αφού κατέστρεψε τον Μάξιμο και όλες τις δυνάμεις του, πήρε τα πάντα από το παλάτι, ακόμα και τα χάλκινα αγάλματα. Μάλιστα αιχμαλώτισε τους επιζόντες γερουσιαστές, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Μαζί τους επίσης μεταφέρθηκαν στη Καρχηδόνα στην Αφρική η αυτοκράτειρα Ευδοξία, η οποία τον είχε καλέσει, η κόρη της Πλακιδία, σύζυγος του πατρικίου Ολύμπριους, ο οποίος ήταν τότε σε διαμονή στην Κωνσταντινούπολη και ακόμη και την παρθένα Ευδοκία. Αφού είχε επιστρέψει, ο Γιζέριχος έδωσε τη νεότερη Ευδοκία, παρθένα, κόρη της αυτοκράτειρας Ευδοξίας, στο γιο του Χιούνερικ για γάμο, και τις κράτησαν και τις δύο, μητέρα και κόρη, με μεγάλες τιμές.»(Chron. 366). Η Ευδοξία προφανώς ακολούθησε το παράδειγμα της κουνιάδας της Ονώριας που έκανε έκκληση στον Αττίλα για να αποφύγει έναν ανεπιθύμητο γάμο.

Οι τρεις γυναίκες έμειναν αιχμάλωτες στην Καρχηδόνα για επτά χρόνια. Το 462, ο Λέων Α΄, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, έδωσε μεγάλα λύτρα για την Ευδοξία και την κόρη της Πλακιδία. Η Ευδοξία επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη μετά από είκοσι πέντε χρόνια απουσίας κι η Πλακιδία την ακολούθησε. Η Ευδοκία έμεινε στην Αφρική και παντρεύτηκε τον Χιούνερικ. Έκαναν έναν γιο, τον Χίλντερικ, βασιλιά των Βανδάλων από το το 523 εως το 530.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ