Η Φλώρινα (βουλγαρικά/σλαβομακεδονικά: Лерин – Λέριν) είναι πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του Νομού Φλωρίνης. Η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 687 μέτρων και έχει πληθυσμό 17.686 κατοίκους (Απογραφή 2011).

Η αρχαία ονομασία της περιοχής ήταν Λυγκηστίς, που ήταν ένα αυτόνομο αρχικά μακεδονικό κρατίδιο, στο οποίο κατοικούσαν συγγενή ελληνικά-μακεδονικά φύλλα δωρικής καταγωγής, και το οποίο ο Φίλιππος Β’ ένωσε με το δικό του μεγάλο μακεδονικό βασίλειο. Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στον πρώτο μυθικό βασιλιά της, τον ήρωα και αργοναύτη Λυγκέα. Η περιοχή κατακλύστηκε από ελληνόφωνα φύλα γύρω στο 19ο αιώνα π.Χ. όταν η βορειότερη Πελαγονία ήταν ένα από τα δύο κύρια κέντρα του ελληνόφωνου κόσμου (το δεύτερο ήταν η Χαονία). Τους αμέσως επόμενους αιώνες, ελληνόφωνα φύλα όπως οι Αχαιοί και οι Αιολείς μετανάστευσαν νοτιότερα, υπό την πίεση των Βρυγών. Εντούτοις, το εθνικό υπόβαθρο της περιοχής παρέμεινε ελληνικό, και αφού αποχώρησαν οι Βρύγες στη Μικρά Ασία (15ος αιώνας π.Χ.), τους επόμενους αιώνες, σημείωσε ιδιαίτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη. Αυτό οδήγησε σε νέα μετανάστευση νοτιότερα κατά τον 11ο αιώνα π.Χ. που έμεινε γνωστή ως κάθοδος των Δωριέων. Στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονος, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος οικισμού που κατοικούνταν αδιάλειπτα από το 16ο έως τον 6ο αιώνα π.Χ. και από το 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Όπως μαρτυρεί η ανεύρεση λατινικών επιγραφών και ρωμαϊκών αγγείων και νομισμάτων, ο σημαντικός αυτός οικισμός επιβίωσε ως το τέλος της ρωμαϊκής αρχαιότητας, χάρη στην εξαιρετικά στρατηγική θέση του, καθώς ασκούσε έλεγχο σε δυο σπουδαίους δρόμους, δηλαδή στη ρωμαϊκή Εγνατία οδό και στο δρόμο που έφερνε, μέσω των στενών του Πισοδερίου, από την περιοχή των Πρεσπών στον κάμπο της Φλώρινας. Στη Φλώρινα υπάρχει κατοίκηση από την ύστερη Εποχή του Χαλκού όπως δείχνουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Η θέση της πόλης ως φυσικό πέρασμα από το λεκανοπέδιο Πρεσπών προς το λεκανοπέδιο Λυγκηστίδας ανάμεσα στα όρη Βαρνούντας και Βέρνο, δημιούργησε την ανάγκη για την κατασκευή φρουρίου ήδη από την αρχαιότητα. Λόγω της στρατηγικής της θέσης έγινε συχνά πεδίο μαχών, κάτι που εμπόδισε την ανάπτυξή της. Αργότερα κατά τη Βυζαντινή περίοδο το φρούριο κτίστηκε ψηλότερα στους πρόποδες του Βαρνούντα και έμεινε γνωστό ως «Κάστρο του Χλερηνού». Γι αυτό και ο οικισμός κατά το μεσαίωνα αναφέρεται ως «Χλερηνός» και εξελίχθηκε κατά τη βυζαντινή εποχή, σε πόλη. Το όνομα «Χλερηνός» προέρχεται πιθανώς από τη λέξη χλωρό λόγω του κλίματος και της βλάστησης της περιοχής.

 

Φλώρινα is located in Greece

Επί Τουρκοκρατίας η Φλώρινα ήταν τοπικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων της Μουσουλμάνοι. Το 16ο αιώνα δρα στην περιοχή ο αρματολός Τσολάκης Από τη Φλώρινα κατάγονταν ο νεομάρτυρας Αγαθάγγελος που μαρτύρησε το 1727 στο Μοναστήρι. Κατά το 1821 οι Έλληνες ήταν περίπου 80 οικογένειες. Οι Φλωρινιώτες συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σημαντικότερος αγωνιστής, ήταν ο Αγγελίνας που πολέμησε, μεταξύ άλλων, και στην Κρήτη. Φλωρινιώτες επίσης, πολέμησαν στο Μεσολόγγι Μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ήταν οι αδελφοί Λουκάς Νεδέλκος και Νικόλαος Νεδέλκος, καταγόμενοι από την περιοχή της Φλώρινας. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής επανάστασης του 1821, οι Οθωμανοί συγκέντρωσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης τους 7 σημαντικότερους προκρίτους, και τους κρέμασαν. Το 1890 ο Γάλλος περιηγητής Berard επισκέπτεται την πόλη και αναφέρει πως τα 3/4 των κατοίκων ήταν Μουσουλμάνοι (κυρίως Αλβανοί και Σλάβοι προσηλυτισμένοι). Όλοι οι Χριστιανοί, τους αναλογούσαν περίπου 500 οικίες, ήταν Έλληνες εκτός από περίπου 300 Βουλγάρους. Στο Μακεδονικό Αγώνα, η πόλη ανέδειξε σημαντικούς οπλαρχηγούς, όπως ο Νικόλαος Πύρζας (1880 – 1947) και ο Πέτρος Χατζητάσης, ενώ ηγετική μορφή στην περιοχή ήταν ο Ξενοφών Πούσκας. Η πόλη απελευθερώθηκε τελικά από τον ελληνικό στρατό στις 8 Νοεμβρίου του 1912.

Πληθυσμός

Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού της Φλώρινας
Έτος Πληθυσμός  %±
1940 12.562 _
1951 12.343 -1,7
1961 12.004 -2,7
1971 11.172 -6,9
1981 12.573 12,5
1991 13.127 4,4
2001 15.265 16,3
2011 19.796 18,9

 

Στην πόλη υπάρχουν λιγοστοί δίγλωσσοι κάτοικοι οι οποίοι ομιλούν Σλαβομακεδονική γλώσσα, η οποία αποκαλείται και «ντόπικα» ή ως «σλαβική διάλεκτος». Στη Φλώρινα εδρεύει το μειονοτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο που εκπροσωπεί την ομάδα των Σλαβομακεδόνων. Το κόμμα αυτό στις Ευρωεκλογές του 2009 κατάφερε να αποσπάσει 36 ψήφους. Τον Σεπτέμβριο 1995 τα γραφεία του κόμματος δέχτηκαν επίθεση με αφορμή μια επιγραφή του ονόματος του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» στην Σλαβομακεδονική γλώσσα. Δικαστική δίωξη είχε δεχτεί και ο Σιδηρόπουλος ο οποίος δήλωνε εθνικά Μακεδονάς (Σλαβομακεδόνας) και μαζί με άλλους προσπάθησε να ιδρύσει το σωματείο «Στέγη Μακεδονικού πολιτισμού» το 1990 στην Φλώρινα.[23] Οι δύο υποθέσεις έφτασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου η Ελλάδα καταδικάστηκε δύο φορές (γνωστές ως «υπόθεση Σιδηρόπουλου» και «υπόθεση Ουράνιου Τόξου»).

Το κλίμα της Φλώρινας είναι το ψυχρότερο της Ελλάδας λόγω της εσωτερικής θέσης της και του υψομέτρου. Οι βροχοπτώσεις είναι γενικά μέτριες και οι χιονοπτώσεις συχνές τους χειμερινούς μήνες. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 40,8 °C και η χαμηλότερη -32 °C

Το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο του νομού καθώς και οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα από προγράμματα προώθησης του οικοτουρισμού εκμεταλλευόμενοι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.[εκκρεμεί παραπομπή] Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα 24 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα.[εκκρεμεί παραπομπή] Η Φλώρινα έχει πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι αλλά ακόμα περισσότερους τον χειμώνα. Το καλοκαίρι γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις από χορευτικά, συλλόγους, ζωγράφους, χορωδίες και μουσικούς.

Στα μέσα Αυγούστου 2016 δόθηκε σε λειτουργία ο ανακαινισμένος Ζωολογικός Κήπος Φλώρινας, ο οποίος κοσμεί την πόλη από το 1967

Η Φλώρινα από παλιά διαθέτει πολλούς συλλόγους. Υπάρχουν διάφοροι σύλλογοι στη Φλώρινα. Οι σύλλογοι αυτοί είναι.

 1. Ο σύλλογος του Αριστοτέλη που συμπεριλαμβάνει ομάδα καλαθοσφαίρησης, ομάδες ζωγραφικής, χορευτικές ομάδες (παραδοσιακών και μοντέρνων χορών), χορωδίες (ενηλίκων και παιδιών) μέσα στις χορωδίες ανήκει και η παιδική χορωδία του Δημήτρη Λιώτση που έχει αφήσει το δικό της στίγμα στη Φλώρινα και συνεχίζει με έναν πολύ καλό αριθμό παιδιών περίπου 120 με πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (παλιότερα).
 2. Ο σύλλογος Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας που έχει ομάδες χορευτικού (παιδιών και ενηλίκων) και ομάδες ζωγραφικής. Στο ΛΕΦ μπορούν να συμμετέχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαφόρων ηλικιών.
 3. Ο σύλλογος Ηπειρωτών που έχει ομάδες χορευτικού (παιδιών, ενηλίκων)
 4. Ο σύλλογος Θεσσαλών που έχει ομάδες χορευτικού (παιδιών, ενηλίκων)
 5. Η Εύξεινος Λέσχη που έχει ομάδες χορού (παιδιών, ενηλίκων)
 6. Οι shoοters basketball academy ακαδημία καλαθοσφαίρισης
 7. Ο σύλλογος tsotakis place που έχει ομάδες τέννις και ποδοσφαίρου
 8. Το ωδείο το οποίο εκτός από την εκμάθηση μουσικών οργάνων διαθέτει και χορωδία
 9. Ο σύλλογος ιεροψαλτών Φλώρινας
 10. Ο σύλλογος πήγασος με διάφορες δραστηριότητες
 11. Ο σύλλογος ΣΑΡΙΣΕΣ με ομάδες πινκ-πονκ
 12. Ο σύλλογος Κρητικών με χορευτικές ομάδες
 13. Ο σύλλογος κυνηγών
 14. Ο σύλλογος balla-doro με ομάδες ποδοσφαίρου
 15. Ο σύλλογος ΠΑΣ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ με ομάδες ποδοσφαίρου
 16. Σύλλογοι με πολλές ομάδες χάντμπολ
 17. Ο σύλλογος ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ για καράτε
 18. Ο Σύλλογος ΜΕΑΣ Απόλλων Αμμοχωρίου με την ομώνυμη ομάδα ποδοσφαίρου και Πολιτιστικού Συλλόγου.
 19. Ο Σύλλογος Αναγέννηση Αμμοχωρίου που ασχολείται με πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δρώμενα.
 20. O OXIF Ομιλος Ξιφασκίας Φλώρινας με διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικο
 21. Σκοπευτική Αθλητική Λέσχη Φλώρινας στην οποία περιλαμβάνονται τμήματα όπλων χειρός (πρακτική σκοποβολή IPSC, αεροβόλων όπλων και τοξοβολίας

 

Στη Φλώρινα κυριαρχεί η θρησκεία του Χριστιανισμού, ενώ από αρκετά παλιά στην περιοχή ζούσαν χριστιανικές οικογένειες. Σημαντικότατο έργο είχε επιτελέσει ο μακαριστός μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Αυγουστίνος Καντιώτης, ο οποίος στην περίοδο του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου πραγματοποιούσε γύρω στα 3.000 συσσίτια καθημερινώς. Επί Αυγουστίνου κτίστηκε, ακόμη, ένας μεγάλων διαστάσεων σταυρός στην κορυφή του λόφου Αγίου Παντελεήμονα, που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Ωστόσο, o τοπικός ιεράρχης είχε κατά καιρούς προβεί σε ακραίες ενέργειες, όπως ο αφορισμός του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, κατά το διάστημα των εκεί γυρισμάτων της ταινίας «Το Μετέωρο Βήμα Του Πελαργού».

Ο τωρινός Μητροπολίτης Φλωρίνης, κ. Θεόκλητος, είχε διατελέσει Πρωτοσύγγελος Αρχιμανδρίτης κατά την περίοδο της διακονείας του μακαριστού Αυγουστίνου.

Η πόλη της Φλώρινας έχει πέντε ναούς. Ο καθεδρικός ναός, όπως και ο προστάτης της πόλεως, είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ οι υπόλοιποι ναοί είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Παρασκεύη. Η 27η Ιουλίου, γιορτή του Άγιου Παντελεήμονος, θεωρείται αργία για την πόλη.

Στην πόλη λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη «Βασιλικής Πιτόσκα» και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης». Επίσης, σε λειτουργία βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.

Στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω χωριά τις παραμονές των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου ανάβουν φωτιές με μεγαλύτερη τη φωτιά στην Πλατεία Ηρώων. Οι φωτιές αυτές ανάβονται με κλεμμένα ξύλα και η προετοιμασία ξεκινά πολύ καιρό πριν. Γύρω από τις φωτιές στήνεται γλέντι και φαγοπότι και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες. Το έθιμο αυτό λένε μερικοί πως γίνεται με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Ένα άλλο έθιμο που υπάρχει σε χωριά της Φλώρινας είναι το μασκάρεμα την εποχή των γιορτών των Χριστουγέννων. Οι κάτοικοι εφοδιασμένοι με πλαστικά ρόπαλα χτυπούν τους περαστικούς. Το έθιμο αυτό λέγεται ότι επικράτησε από την εποχή που ήθελαν να φυγαδεύσουν τους αντάρτες, οπότε και τους μασκάρευαν για να χαθούν στο πλήθος.

Η πόλη της Φλώρινας διαθέτει στους μαθητές όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Υπάρχει πλήρης εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Τα σχολεία είναι τα έξης:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ. 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 11ο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Φλώρινας.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ. 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, Ειδικό και πρότυπο δημοτικό σχολείο Φλώρινας.(Το 3ο Δημοτικό είναι το μεγαλύτερο σχολείο της Δυτικής Μακεδονίας με αριθμό παιδιών περίπου 400 μαθητές και μέσα στα μεγαλύτερα σχολεία όλης της Μακεδονίας.)

ΓΥΜΝΑΣΙΑ. 1ο, 2ο, 3ο, εκκλησιαστικό και εσπερινό γυμνάσιο Φλώρινας.

ΛΥΚΕΙΑ. 1ο Γενικό Λύκειο, 2ο Γενικό Λύκειο, 3ο Γενικό Λύκειο, Εκκλησιαστικό Λύκειο, Εσπερινό Λύκειο και ΕΠΑΛ Φλώρινας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Παιδαγωγική σχολή (δασκάλων, νηπιαγωγών παράρτημα ΑΠΘ), σχολή Καλών Τεχνών, ΤΕΙ, σχολή ζωικής παραγωγής και σχολή Βαλκανικών σπουδών.

Όλες αυτές οι σχολικές βαθμίδες είναι εντός της πόλεως της Φλώρινας.

Στη Φλώρινα είναι αρκετά εύκολη η μετακίνηση, εντός και εκτός αυτής. Για μετακίνηση εντός της πόλεως διατίθενται αστικά λεωφορεία προς διάφορους προορισμούς, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να κληθεί ταξί. Άνετη είναι η μετακίνηση πεζή ή με ποδήλατο, καθώς διαθέτει ποδηλατοδρόμους. Για μετακινήσεις εκτός πόλεως, μετακινήσεις πραγματοποιούνται με τα υπεραστικά λεωφορεία του Νομού Φλώρινας, εντός ή εκτός νομού. Επίσης, η Φλώρινα διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό, ως αφετηρία για μία πιο ξεκούραστη μετακίνηση, με τερματισμό την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Γνωστοί Φλωρινιώτες

Πηγή:wikipedia

Έρευνα: Ν.Χ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ