Ξεκίνησε το 2012, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Παρά θίν’ αλός” του Δήμου Καλαμαριάς, πλαίσιο στο οποίο συνέχισε να διοργανώνεται για τρείς χρονιές. Από πέρυσι, τη διογάνωση ανέλαβε αυτοτελώς το περιοδικό “Εντευκτήριο” και την υλοποιεί με την συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Α’ Δημοτικής Κοινότητας. Μέχρι τώρα, περίπου 80 συγγραφείς, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρο, Βουλγαρία, Σουηδία, Τουρκία), καθώς και μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και χορευτές έχουν πάρει μέρος σε αυτή την ιδιαίτερη γιορτή της λογοτεχνίας.

Στην πέμπτη της διοργάνωση, 21 καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, από την Αθήνα και από άλλες πόλεις, καθώς και από την Κύπρο, και μαζί τους μουσικοί και ερμηνευτές, σκηνοθέτες/χορογράφοι, και ηθοποιοί/χορευτές συμμετέχουν στη φετινή Λογοτεχνική Σκηνή.

Συγκεκριμένα, διαβάζουν (με αλφαβητική σειρά ―όπου δεν αναφέρεται πόλη εννοείται η Θεσσαλονίκη): Δημήτρης Αθηνάκης (Αθήνα), Βασίλης Αμανατίδης, Μοχάμαντ Αμπάς (Σύριος πρόσφυγας), Τάκης Γκόντης (Έδεσσα), Κυριάκος Ευθυμίου (Λευκωσία, Κύπρος), Δημήτρης Θαβώρης, Μαίρη Κλιγκάτση, Γιάννης Κοτσιφός, Ουρανία Κουνάγια,Ηλίας Κουτσούκος, Δημήτρης Π. Κρανιώτης (Λάρισα), Θάνος Λουμπρούκος (Αθήνα),Αίγλη Μπρούσκου, Μύρων μάγιως Παβένος (Αθήνα), Αργύρης Παλούκας (Αθήνα),Κατερίνα Παναγιωτοπούλου (Αθήνα), Καλλιόπη Πασιά, Αλεξάνδρα Πλαστήρα (Αθήνα), Γιώργος Σαράτσης, Κατερίνα Σημηντήρα, Νικίας Φονταράς.

Τις αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνουν περφόρμανς, μουσική και προβολές. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρά αφιερώματα στην Άννα Αχμάτοβα (1880-1966), τον Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996), τον Ζαν Ζενέ (1910-1986), τον Κλείτο Κύρου (1921-2006) και τον Δ. Ν. Μαρωνίτη (1929-2016). Στα αφιερώματα συνεργάζονται ο χορευτής Δημήτρης Κυανίδης, ο συνθέτης Πέτρος Σατραζάνης και η ερμηνεύτρια Γεωργία Συλλαίου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ