Ο Πωλ ή Παλαιολόγος Σουλικιάς (Κομοτηνή, 13 Οκτωβρίου 1926 – …) είναι επιφανής Έλληνας ζωγράφος, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στον Καναδά.

Paul Soulikias, self-portrait.jpg

Μεγάλωσε στον Βόλο. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από το Φανάρι Καρδίτσης, ενώ η μητέρα του κατάγονταν από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική από την παιδική του ηλικία. Κατά την περίοδο της Κατοχής έχασε τον πατέρα του και η οικογένειά του γνώρισε δύσκολες στιγμές. Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να ζωγραφίζει και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Αθήνα και το 1956 στο Παρίσι.

 

Το 1959 εγκατέλειψε την Ελλάδα και μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Στην έκθεση «Νεοκαναδοί ζωγράφοι» που διοργάνωσε ο Δήμος του Μόντρεαλ το 1965, κέρδισε το α΄ βραβείο «για τις μαγευτικές αρμονίες χρωμάτων, σύνθεσης και ανθρωπισμού». Η βράβευση αυτή αποτέλεσε από την μια το έναυσμα για την αποκλειστική ενασχόλησή του με την ζωγραφική, και απο την άλλη την απαρχή της σταδιακής αναγνώριση του ζωγράφου από τους ομότεχνούς του, τους κριτικούς τέχνης και το κοινό.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Πωλ Σουλικιά

Ο Σουλικιάς ζωγραφίζει σχεδόν αποκλειστικά με λάδι και έχει χαρακτηριστεί ως «χαρισματικός τοπιογράφος» του Κεμπέκ και του Ανατολικού Καναδά. Εντούτοις, τα θέματά του περιλαμβάνουν επίσης νεκρές φύσεις και προσωπογραφίες. Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές γκαλερί και πινακοθήκες, κυρίως στον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς και στην Ελλάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ανακασιά του Πηλίου, όπου εξακολούθησε να δημιουργεί.

Πηγές:

  1. Από τον Καναδά στο Πήλιο». Εφημ. Τα Νέα (Αθήνα), 15 Φεβρουαρίου 2001. (Ανυπόγραφο άρθρο.)
  2. Η. Μόρτογλου, «Λυρισμός και εκφραστικότητα». Εφημ. Ο Ριζοσπάστης (Αθήνα), 24 Ιουνίου 2001.
  3. «Εργα Πωλ Σουλικιά στο Ντε Κίρικο». Εφημ. Ταχυδρόμος (Βόλος), 18 Απριλίου 2007. (Ανυπόγραφο άρθρο.)
  4. «Πωλ Σουλικιάς: Η αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου με τη διεθνή απήχηση». Εφημ. Η Θεσσαλία (Βόλος), 7 Ιουνίου 2009. (Ανυπόγραφο άρθρο.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ