Σταύρος Παράβας.jpg

Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1935 στο συνοικισμό της Αθήνας, Τουρκοβούνια. Οι γονείς του είχαν μικρασιατικές ρίζες. Για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του βγήκε από μικρός στη βιοπάλη, κάνοντας διάφορα θελήματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Παράβας

 

Ο πρώτος που διέκρινε την καλλιτεχνική του φλέβα ήταν ο καθηγητής του της ωδικής στο πέμπτο γυμνάσιο Αθηνών όπου φοιτούσε. Πριν τελειώσει το σχολείο και παρά τις αντιδράσεις των οικείων του γράφτηκε στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, ο οποίος αξιολογώντας το ταλέντο του τον κράτησε στη σχολή χωρίς την καταβολή διδάκτρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Παράβας

Κατά τη δικτατορία του Ιωαννίδη εξορίστηκε στη Γυάρο.

Παντρεύτηκε μια Βρετανίδα και μαζί της απέκτησε τρία παιδιά: τη Βανέσα, τη Μάρθα και τον Τζόναθαν. Ο αιφνίδιος θάνατος του τελευταίου τον κλόνισε ψυχικά.

Το Φεβρουάριο του 2007 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, καρδιακή ανεπάρκεια, πολλαπλά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με την καρδιά του, τα οποία όμως ξεπέρασε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Παράβας

 

Πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 από ανακοπή καρδιάςκαι κηδεύτηκε δύο μέρες αργότερα δημοσία δαπάνη.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1955 στην παράσταση «Το πρώτο ψέμα» με το θίασο Κατερίνας. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη Βίλμα Κύρου και αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Κώστα Χατζηχρήστο. Με την ηθοποιό και χορεύτρια Ελένη Προκοπίου έπαιξαν σε πολλές ταινίες μαζί, ενώ συνεργάστηκαν και στο θέατρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Παράβας

Τη δεκαετία του 70 στράφηκε στην επιθεώρηση. Η παράσταση «Ντιρλαντά» αποτέλεσε και την αφορμή για τον εξορία του. Την αμέσως επόμενη δεκαετία μεταπήδησε σε περισσότερο κλασικούς ρόλους. Η πρώτη του εμφάνιση στην Επίδαυρο ήταν στον Πλούτο του Αριστοφάνη.

Στον κινηματογράφο η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1960 στην ταινία «Χριστίνα». Ακολούθησε συμμετοχή σε περίπου ακόμη 50 ταινίες, κυρίως σε κωμικούς ρόλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Παράβας

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 συμμετείχε και σε ορισμένες τηλεοπτικές σειρές.

Φιλμογραφία

Κινηματογράφος

  • Αύριο θα ξέρουμε (1997) (Θωμάς)
  • Ακροπόλ (1995) (Αντώνης Σεφεριάδης «πρίγκηπας»)
  • Ύποπτος πολίτης (1994)
  • Εδώ είναι Βαλκάνια (1984)
  • Είσαι στην ΕΟΚ; Πάθε για την ΕΟΚ! (1981) (Μιχάλης)
  • Γεύση από Ελλάδα (1980) (Χρήστος Στούρνος)
  • Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972) (Σταύρος Περιβολάρης)
  • Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971) (Σταύρος Μόρρος)
  • Ο Ντιρλάντας (1970)
  • Ο παιχνιδιάρης (1970)
  • Ο Σταύρος είναι πονηρός (1970) (Δημήτρης Χρηστίδης / Τζιάκομο)
  • Ο παλιάτσος (1968)
  • Ο τσαχπίνης (1968) (Ναπολέων Καπάνουσης / Ντον Ναπολεώνε ντε λα κάπας ντε λα σάντα Μόνικα ντε λα πάνω τούρλας!)
  • Οι μνηστήρες της Πηνελόπης (1968) (Οδυσσέας / Πηνελόπη)
  • Για μια τρύπια δραχμή (1968)… Σταύρος Παντελίδης, αλλά κι Ασπασία
  • Η χαρτορίχτρα (1967) (Σταύρος Δημητρίου / Μπουμπού)
  • Ο μόδιστρος (1967) (Στάθης Παπαδογιαννόπουλος)
  • Φίφης ο ακτύπητος (1966) (Φανούρης -> Φίφης, Φώτης)

Αποτέλεσμα εικόνας για Σταύρος Παράβας

  • Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης / Η Κλεοπάτρα εν δράσει (1966) (Αντώνης Χρυσοβέργης / Κλεοπάτρα)
  • Η βουλευτίνα (1966)… Κομμωτής
  • Μπετόβεν και μπουζούκι (1965) (Φιφης)
  • Και οι… 14 ήταν υπέροχοι! (1965) (Αντουάν)
  • Ο ουρανοκατέβατος (1965) (Φίφης)
  • Κόσμος και κοσμάκης (1964) (Ντίντης Φιρίκος)
  • Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) (Φίφης)
  • Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964) (Πέτρος)
  • Άλλος για το εκατομμύριο (1964) (Στράτος)
  • Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963) (Φίφης)
  • Ένας βλάκας με πατέντα (1963)
  • Σκότωσα για το παιδί μου (1962)
  • Ευτυχώς τρελάθηκα (1962) (Σταθης)
  • Ο Δήμος απ` τα Τρίκαλα (1962) (Στέλιος)
  • Οι γυναίκες θέλουν ξύλο (1962)
  • Όταν λείπει η γάτα (1962)
  • Το καρπουζάκι (1962)
  • Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος (1962) (Γιάγκος Καψομανώλης)
  • Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος (1962) (Μιχάλης)
  • Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) (Ντίνος)
  • Κορίτσια της Αθήνας (1961)
  • Ο σκληρός άντρας (1961) (αστυνομικός)
  • Το έξυπνο πουλί (1961) (Μίμης Σαντόπουλος)
  • Η Αλίκη στο ναυτικό (1961) (ναύτης με βαλίτσα)
  • Το δράμα μιας αμαρτωλής (1961)
  • Το παιδί της πιάτσας (1961)… Σταυράκης
  • Ο Θύμιος τα` χει 400 (1960)
  • Χριστίνα (1960)… Υπάλληλος ξενοδοχείου

 

Τηλεόραση

  • Ερασιτέχνης άνθρωπος (2000)
  • Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα (2000) (Ελευθέρης Παλαντζίδης)
  • Οικογένεια Μουσαμά (1991)
  • Τα αδέλφια (1988)
  • Οι απόμαχοι (1983)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ