Ο Αθανάσιος (Νάσος) Κεδράκας (Τρίκαλα Θεσσαλίας 21 Νοεμβρίου 1915Ηλιούπολη 25 Αυγούστου 1981) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1942. Κατά τη δεκαετία του 1940 ήταν ενεργός σε ένα κλιμάκιο του θιάσου των «Ενωμένων καλλιτεχνών», στον οποίο λάμβαναν μέρος ηθοποιοί που συμμετείχαν και στην Αντίσταση. Έπαιξε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», όπου έκανε το Μικέ, τον φαρμακοποιό φίλο του Γιώργου Κωνσταντίνου. Στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975-1976, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη) έπαιξε το ρόλο του «Κωσταντή».

Απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή και ετάφη στην Ηλιούπολη όπου και έμενε. Το 2002 πέθανε και η γυναίκα του Κικίτσα Κεδράκα, μέλος του ΚΚΕ.

Ο Κεδράκας υπηρέτησε την τέχνη και έπαιξε σε πρόζες, σκετς και παρλάτες[3] την περίοδο 1940-49, που είχε γράψει ο Μίμης Τραϊφόρος. Ο Ρωμιός (Χρήστος Ευθυμίου – Νάσος Κεδράκας) (σκετς). Σαν την Ελλάδα τη λεβεντομάνα (Ν. Κεδράκας – Γ. Σύλβας – Σ. Βέμπο) (πρόζα). Άντε στο καλό (Κλεό Σκολούδη – Ν. Κεδράκας – Αλίκη Ζαβερδινού – Γιάννης Σύλβας) (σκετς).

Φιλμογραφία

1946 Πρόσωπα λησμονημένα
1947 Μαρίνα
1950 Οι απάχηδες των Αθηνών
1951 Προπαντώς … ψυχραιμία
1952 Ο φαταούλας
1956 Δολάρια και όνειρα Παπαδόπουλος
1958 Ο μισογύνης
1958 Το εισπρακτοράκι
1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι Σωτήρης
1960 Ο τσακιτζής
1960 Η Νάνσυ την ψώνισε
1960 Στην πόρτα της κολάσεως
1961 Το παιδί του δρόμου
1961 Επικίνδυνη αποστολή
1961 Τα νιάτα θέλουν έρωτα
1961 Τα σαράντα παλικάρια
1961 Ο σκληρός άντρας Θανάσης, δημόσιος υπάλληλος
1962 Θρίαμβος
1962 Οι κατατρεγμένοι
1962 Μάνα κάνε κουράγιο
1962 Έγκλημα στην Ομόνοια
1962 Προδομένη αγάπη Λουκάς
1962 Ψηλά τα χέρια Χίτλερ καπετάν Γιώργης
1963 Μικρός
1963 Ζητείται τίμιος
1963 Αγάπησα και πόνεσα διευθυντής φυλακών
1963 Λενιώ η βοσκοπούλα
1963 Μας κρύβουν τον ήλιο εργάτης
1963 Μικροί και μεγάλοι εν δράσει ασφαλιστής
1963 Για την αγάπη του παιδιού μου
1963 Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά Γερασιμάκης, απατεώνας
1964 Αδικημένη Γιάννης, πατέρας Άλκη
1964 Οι κολασμένοι
1964 Η χαρτοπαίχτρα Νικολόπουλος, ένα από τα θύματα
1964 Ζητιάνος μιας αγάπης Στάθης
1964 Κόσμος και κοσμάκης παλαιοπώλης, φτηνοζωγράφος
1964 Άλλος για το εκατομμύριο Χαρίλαος
1964 Ο εμίρης και ο κακομοίρης Μπάμπης
1964 Ήταν όλοι τους… κορόιδα! Αγησίλαος
1964 Ορφανή στους πέντε δρόμους
1965 Εξιλέωση Μάντιλας
1965 Φτωχολογιά
1965 Διψασμένη για αγάπη
1965 Παντρεύουν την αγάπη μου
1965 Καημοί στην φτωχογειτονιά
1965 Με πόνο και με δάκρυα
1965 Μια τρελή, τρελή οικογένεια εργάτης εργοστασίου
1965 Και οι… 14 ήταν υπέροχοι
1965 Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα Μικές, φαρμακοποιός
1965 Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου
1966 Μεγάλη μου αγάπη
1966 Μην αδικήσεις ορφανή
1966 Ούτε μιλάει, ούτε λαλάει
1966 Κάποια μάνα αναστενάζει
1966 Έχω δικαίωμα να σε αγαπώ
1966 Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια
1966 Γαβριέλλα η αμαρτωλή της Αθήνας
1966 Κούνια που σε κούναγε πελάτης και μπανιστηρτζής
1966 Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση πατέρας νύφης
1966 Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς κρατούμενος
1966 Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο
1966 Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης Κυριάκος
1967 Οι βοσκοί
1967 Άδικη κατάρα
1967 Του χωρισμού το τρένο
1967 Η κοινωνία μας αδίκησε
1967 Δροσώ η αρχοντοπούλα
1967 Τα ψίχουλα του κόσμου
1967 Η κόρη της Πενταγιώτισσας
1967 Για την καρδιά της Ωραίας Ελένης
1967 Χάιδω χωριάτης
1967 Ο αχόρταγος Μανώλης, κλητήρας
1967 Βίβα Ρένα καθηγητής ιταλικής γλώσσας
1967 Τρούμπα 67 πατέρας Ρίτας
1967 Η παιχνιδιάρα Αντώνης
1967 Πατέρα κάτσε φρόνιμα Σωτήρης
1967 Ο σπαγγοραμένος Παναγιωταρέας, πελάτης
1967 Ένας απένταρος λεφτάς Σωτήρης
1967 Τα Δολλάρια της Ασπασίας τον εαυτό του σαν μικροπωλητή
1967 Δημήτρη μου Δημήτρη μου Σωτήρης
1967 Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί δικηγόρος
1968 Άγρια πάθη
1968 Για μια τρύπια δραχμή
1968 Καταραμένη αγάπη
1968 Ο μικρός δραπέτης
1968 Ο γίγας της Κυψέλης
1968 Το κανόνι και το αηδόνι
1968 Ας με κρίνουν οι γυναίκες
1968 Οι άντρες δεν λυγίζουν ποτέ
1968 Αργυρώ η προδομένη τσελιγκοπούλα
1968 Ο πιο καλός ο μαθητής
1968 Αφροδίτη, το κορίτσι που πόνεσε
1968 Ο ψεύτης γιατρός
1968 Ποιος Θανάσης Προκόπης, ζαχαροπλάστης
1968 Ξεριζωμένη γενηά Ιορδάνης
1968 Αυτή που δεν λύγισε Θανάσης
1968 Τα ψίχουλα του κόσμου ναυτικός
1968 Το πιο λαμπρό μπουζούκι δάσκαλος
1968 Ταπεινός και καταφρονεμένος Μηνάς
1968 Ο τρελλός τάχει 400 μαγαζάτορας-βενζινάδικο
1968 Καπετάν φάντης μπαστούνι αφεντικό κέντρου διασκέδασης
1968 Για ποιον χτυπά η… κουδούνα Αναστάσης
1969 Το κορίτσι του 17
1969 Ο Νταβέλης
1969 Πανικός ένας χαφιές
1969 Αγωνία
1969 Η ώρα της αλήθειας
1969 Γαμπρός από τη Γαστούνη
1969 Ο άνθρωπος της καρπαζιάς
1969 Για την τιμή και τον έρωτα
1969 Το αφεντικό μου ήταν κορόιδο
1969 Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του
1969 Μαριώ η κατατρεγμένη βοσκοπούλα
1969 Παρθένες στους βάλτους
1969 Ξύπνα Βασίλη πράκτορας λαχείων
1969 Το ανθρωπάκι Απόστολος
1969 Ορατότης μηδέν πράκτορας
1969 Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα ταχυδρόμος
1969 Ο πρόσφυγας Προκόπης Αρτεμάκης
1969 Η σφραγίδα του Θεού ο καφετζής
1969 Ο γίγας της Κυψέλης πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας
1969 Οι γενναίοι του Βορρά ένας από τους χωριάτες
1969 Ησαΐα… μη χορεύεις Παντελής, καφετζής
1969 Ένας μάγκας στα σαλόνια πρόεδρος
1969 Ένας άντρας με συνείδηση δεσμοφύλακας
1969 Ο άνθρωπος της καρπαζιάς Μαργαρίτογλου, πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας
1969 Φοβάται ο Γιάννης το θεριό…
1969 Για την τιμή και τον έρωτα
1970 Η σκλάβα
1970 Αγάπησα και πόνεσα
1970 Η ανταρσία των δέκα
1970 Η ζούγκλα των πόλεων
1970 Ο τελευταίο αιχμάλωτος
1970 Ώρες αγάπης και πολέμου
1970 Κατηγορώ τους δυνατούς
1970 Ο αετός των σκλαβωμένων
1970 Σε ικετεύω αγάπη μου
1970 Η ζωή μου στα χέρια σου
1970 Γύρω μου γκρεμίστηκαν όλα
1970 Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα
1970 Ζητούνται γαμπροί με προίκα
1970 Ο αστραπόγιαννος Γιώργος Μέλος
1970 Ο Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά σπιτονοικοκύρης
1970 Εν ονόματι του νόμου θυρωρός εργοστασίου, μάρτυρας κατηγορίας
1971 Οι εγωισταί
1971 Η αμαρτωλή
1971 Ο κατεργάρης Θρασύβουλος, εργοστασιάρχης
1971 Κατάχρησις εξουσίας ταβερνιάρης
1971 Ο τρελοπενηντάρης Βάσος, κτηματίας
1971 Μια Ελληνίδα στο χαρέμι Θόδωρος
1971 Ζητείται επειγόντως γαμπρός ταβερνιάρης
1971 Οι άνδρες ξέρουν ν’ αγαπούν Βάσος
1972 Η Αλίκη δικτάτωρ
1972 Ο εχθρός του λαού Ανέστης
1972 Ο κύριος σταθμάρχης Αντώνης
1974 Παύλος Μελάς
1977 Ένα ένα τέσσερα
1978 Η ηλικία της θάλασσας

Τηλεοπτικό θέατρο

1972 Ταξιδεύοντας για το Κάρντιφ ΕΙΡΤ
1973 Η Αγι’ Αναστάσα ΕΙΡΤ
1973 Το σκουφί της γεροντοκόρης ΕΙΡΤ
1975 Θαλασσινά δράματα ΥΕΝΕΔ
1975 Ορφέας στον Άδη : ο φυγάς ΥΕΝΕΔ
1976 Δον Κιχώτης ΕΡΤ
1977 Το δίλημμα ΥΕΝΕΔ
1977 Η απαγωγή της Σμαράγδας ΕΡΤ
1977 Η κληρονομιά της θάλασσας ΕΡΤ
1977 Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν ΕΡΤ
1980 Η τρίτη πράξη ΕΡΤ

Τηλεοπτικές σειρές

1971 Η κοκορόμυαλη ΥΕΝΕΔ
1972 Χαρούμενη Κυριακή ΕΙΡΤ
1973 Η συνωμοσία της σιωπής ΕΙΡΤ
1974 Λούνα Παρκ ΕΙΡΤ
1975 Μενεξεδένια πολιτεία ΕΡΤ
1975 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται ΕΙΡΤ
1975 Ελληνικοί μύθοι : Θηβαϊκός κύκλος ΕΙΡΤ
1976 Φάρος ΥΕΝΕΔ
1976 Πράσινα στάχυα ΥΕΝΕΔ
1976 Λέσχη μυστηρίου : αυστηρών προσωπικό ΕΡΤ
1976 Μια φορά και έναν καιρό : το μαγικό κουμπί ΕΡΤ
1977 Ο φωτογράφος του χωριού ΕΡΤ
1977 Υποψίες : ζήτημα συνειδήσεως ΕΡΤ
1977 Υποψίες : ποιος σκότωσε τη Ρόζα ΕΡΤ
1977 Υποψίες : το καλοκαίρι του φόβου ΕΡΤ
1978 Υποψίες : επικίνδυνη στοργή ΕΡΤ
1978 Λεηλασία μιας ζωής ΕΡΤ
1980 Αργώ ΕΡΤ
1980 Ιούλιος και Ιουλιέτα ΕΡΤ
1980 Τα παλιόπαιδα τ’ατίθασα : καταπράσινα δολάρια ΕΡΤ
1981 Λούμπεν ΥΕΝΕΔ
1981 Όλα του γάμου δύσκολα ΕΡΤ

Θέατρο

19;; Γελάτε Αμερικάνικα
1946 Αντιγόνη
1947 Γελάτε χωρίς βέτο
1971 Το φιντανάκι

Πηγές

  • Φιλμογραφία στο 90lepta.com
  • Έλληνες – Ελληνίδες ηθοποιοί
  • www.retrodb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ