Η Αίθουσα της Τενερίφης «Αδάν Μαρτίν» (στα ισπανικάAuditorio de Tenerife «Adán Martín»), καλύτερα γνωστή απλά ως Αίθουσα της Τενερίφης (στα ισπανικάAuditorio de Tenerife) βρίσκεται στη Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε, στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας. Πρόκειται για ένα χώρο όπου παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και μουσικές παραγωγές. Σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα το 2003

Σήμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της πόλης της Σάντα Κρουθ και του νησιού της Τενερίφης

Η αίθουσα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μεταξύ της Λεωφόρου Συντάγματος (Αvenida de la Constitución) και του λιμανιού της πόλης, κοντά στο σταθμό του τραμ της Τενερίφης. Σε κοντινή απόσταση υψώνονται οι Πύργοι της Σάντα Κρουθ (Torres de Santa Cruz) που είναι οι ψηλότεροι ουρανοξύστες στις Κανάριες Νήσους και οι ψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στην Ισπανία.

Η ιδέα της ανέγερσης μιας τέτοιας αίθουσας στις Κανάριες Νήσους διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1970. Λίγο μετά εγκρίθηκε το σχέδιο, αλλά τόσο η θέση όσο και ο αρχιτέκτονας άλλαξαν αρκετές φορές. Το 1996 αποφασίστηκε η ανέγερσή της δίπλα στο λιμάνι της πόλης και ως αρχιτέκτονας του κτιρίου επελέγη ο Σαντιάγο Καλατράβα.

Το κτίριο χτίστηκε μεταξύ 19972003, άνοιξε επίσημα στις 26 Σεπτέμβρη του 2003 από τον πρίγκηπα Φίλιππο του Οίκου των Βουρβόνων (Felipe de Borbón), ισπανό διάδοχο του θρόνου. Ανταποκριτές και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν κατά την τελετή των εγκαινίων, εκπρόσωποι των σημαντικότερων εφημερίδων του κόσμου, μεταξύ των οποίων οι The New York TimesFinancial TimesThe IndependentLe Monde και η Corriere della Sera ήταν παρόντες στην τελετή.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την αίθουσα το 2005. Το 2008 το κτίριο θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της ισπανικής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται σε μια σειρά από καρτ-ποστάλ. Το 2011 το κτίριο μετονομάστηκε σε Αίθουσα της Τενερίφης «Αδάν Μαρτίν» προς τιμήν του αείμνηστου Προέδρου των Καναρίων Νήσων, Αδάν Μαρτίν Μένις. Παρόλα αυτά το κτίριο είναι πιο γνωστό ως «Αίθουσα της Τενερίφης». Επίσης εκείνη τη χρονιά το κτίριο είχε συμπεριληφθεί σε μια σειρά από πέντε αναμνηστικά νομίσματα ευρώ, μαζί με άλλες εμβληματικές εικόνες από διάφορες πόλεις της Ισπανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ