Η ηρωίδα της Κουβανικής Επανάστασης Μέλμπα Ερνάντες, μία από τις δύο γυναίκες που συμμετείχαν στο κίνημα του Φιντέλ Κάστρο, πέθανε την Κυριακή στην Αβάνα σε ηλικία 93 ετών, ανέφερετη Δευτέρα ο κουβανικός Τύπος.

 

«Μα βαθιά θλίψη η ηγεσία του (Κομμουνιστικού) Κόμματος και το κράτος ενημερώνουν τον λαό μας ότι η ηρωίδα της Μονκάδα, η Μέλμπα Ερνάντες Ροντρίγκες, πέθανε τη νύχτα της Κυριακής 9 Μαρτίου εξαιτίας επιπλοκών του διαβήτη από τον οποίο έπασχε εδώ και χρόνια», έγραψε η εφημερίδα Granma, όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ της Κούβας.

 

 Η Melba Hernandez και η Haydee Santamaria, δύο γυναίκες της Κουβανικής Επανάστασης
Ο Μέλμπα Ερνάντες, δικηγόρος, ήταν μαζί με την Αϊντέ Σανταμαρία μεταξύ των πρώτων γυναικών που συμμετείχαν στο κίνημα του Κάστρο εναντίον του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Και οι δύο συμμετείχαν στις 26 Ιουλίου 1953 στην επίθεση εναντίον του στρατώνα Μονκάδα, στο Σαντιάγο ντε Κούβα.
Μετά την αποτυχία της επιχείρησης αυτής η Ερνάντες συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερη το 1954. «Η Μέλμπα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συγκέντρωση των σημειώσεων του Φιντέλ Κάστρο από τη φυλακή και στη συνέχεια στην εκτύπωση και την μυστική διανομή τους», σημειώνει η Granma.
Η Ερνάντες ήταν επίσης μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, βουλευτής και πρέσβειρα της χώρας στο Βιετνάμ.
http://www.enet.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ